2024-01-parlament

Proposició de llei de gent gran

Proposició de llei de gent gran

Dues persones membres de la jutna de la FEATE han comparegut al Parlament de Catalunya per compartir el seu posicionament sobre la Proposició de Llei de la Gent Gran.

El 31 de gener ho va fer la Sra. Montserrat Falguera, presidenta de la  FEATE i co-coordinadora del grup de treball d’envelliment de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Falguera, en nom de la Taula, ha celebrat que la proposició de llei “situï entre els seus objectius la millora del benestar físic, psíquic i social de les persones grans; la garantia de la seva participació i inclusió en tots els àmbits de la vida i l’establiment de mesures per evitar la seva discriminació”. 
Ha proposat que es parlés de llei de les persones grans i no de la gent gran, ha proposat  deixar d’associar l’envelliment a una edat concreta per garantir que no en quedi fora cap persona, i ha convidat a consultar la proposta del “Nou model d’acompanyament a l’envelliment” fruit del treball en xarxa i del consens de les entitats de la Taula. 

I el 14 de febrer ho ha fet el Sr. Joaquim Amaré, en representació de la FEATE.

Amaré ha defensat la necessitat d’una llei per a es persones grans de la població de Catalunya: “És essencial per assegurar el seu benestar, protecció i participació en la societat.”. 

“La dignitat humana és un dret inviolable, i l’edat i la dependència no poden justificar restriccions a cap dels drets humans ni a les llibertats civils inalienables reconegudes per les normes internacionals i consagrades en els respectius ordenaments jurídics de cada país. (…) La vellesa, ser gran, no és una malaltia, és un privilegi.”

En la seva intervenció ha exposat les necessitats actuals: 

– Una xarxa de centres residencials per a persones grans, que cobreixi de forma suficient tot el territori català, amb criteris de proximitat, i eliminant les llistes d’espera en les prestacions de serveis i accés a recursos residencials o d’altra mena.

– Acabar amb la triple imposició que suporten les persones grans: impostos al llarg de la vida laboral, copagament en la prestació de determinats serveis i, al fixar la residència en un recurs residencial, aquest ha de pagar perquè vingui a passar visita un metge de la sanitat pública.

– Acabar amb la bretxa digital que afecta específicament les persones grans i en territoris de zones rurals i petits municipis.

– La coordinació entre els serveis d’atenció primària i els serveis sanitaris especialitzats com a garantia d’una millora en la qualitat de l’atenció sanitària. Així com una ràpida aplicació de la llei de l’Agència d’Atenció Integral Social i Sanitària.

– Millorar les condicions laborals de les persones treballadores del sector d’atenció a l’envelliment, equiparant-les a les treballadores de la funció pública.

pdf
2 MB
10
Nou model d’acompanyament a l’envelliment
1 documents
nova-etapa-alena

Nova etapa del projecte “Alena”

Nova etapa del projecte “Alena”

El projecte “Equipaments per un envelliment saludable i sostenible” de la FEATE és un model holístic i transversal que es pot aplicar a altres equipaments. I així ho hem fet amb el nom “Alena”, un projecte compartit amb Vector5 i BATEC.

En la sessió de valoració realitzada el dia 31 de gener, a la Fundació Santa Susanna (entitat sòcia de la FEATE), s’ha acordat continuar la col·laboració. 
En aquesta nova etapa es plantegen com a objectius millorar l’eina d’autodiagnosi recollint les aportacions dels grups de treball i continuar acompanyant als centres cercant finançament i implementant millores. 
D’altra banda, tots els centres que han participat en el projecte disposen d’un full de ruta per avançar en les accions de millora resultants de l’eina d’autodiagnosi.

Alena ha comptat amb el finançament de les subvencions pel Clima en el marc del Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona i de les subvencions de Projectes Singulars del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya

I ha reconegut per l’Ajuntament de Barcelona com una bona idea per canviar el món 2022.

nou_model_acompanyament_envelliment_2023

Nou model d’acompanyament a l’envelliment

Nou model d’acompanyament a l’envelliment

pdf
2 MB
10
Nou model d’acompanyament a l’envelliment
1 documents

Hem participat, a través del grup d’envelliment de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, en la definició del nou model d’acompanyament a l’envelliment.

El model és fruit del treball en xarxa i del consens de les entitats de la Taula vinculades a l’àmbit de l’envelliment, des d’un enfocament interseccional. La finalitat d’aquest document és disposar d’un argumentari compartit sobre el model d’acompanyament a l’envelliment integral i integrador des de la visió conjunta de les diferents federacions i entitats relacionades amb aquest àmbit de la vida per garantir una millor defensa dels drets de les persones al llarg de l’envelliment i dotar d’un discurs comú.   

acte-2023-11-drets

14.000 persones grans estan en llista d’espera per una plaça en un servei o recurs social

14.000 persones grans estan en llista d’espera per una plaça en un servei o recurs social

La FEATE ha assistit al debat Catalunya Social i a la presentació del nou dossier “Esperant els meus drets. Radiografia dels temps d’espera en els recursos i prestacions socials més sol·licitats a Catalunya” de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

Més de 18.000 persones estan en llista d’espera per una plaça en un servei o recurs social. D’aquestes, 14.000 són persones grans.

Reivindiquem més planificació davant l’envelliment de la població i l’increment de les situacions de dependència. I més control del govern per evitar que aquests serveis acabin en mans d’empreses purament mercantils.

actualitat-notícia-2023-07-05

Pla de Suport al Tercer Sector Social

Pla de Suport al Tercer Sector Social

La FEATE ha estat present a la signatura del IV Pla de suport al tercer sector social 2023-2027, que han subscrit el Govern de la Generalitat de Catalunya, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya.

El pla, que inclou 84 mesures agrupades en 7 àmbits, recull el compromís del Govern amb les entitats socials per enfortir les seves activitats i millorar la seva estabilitat.

actualitat-notícia-2023-06-27

XIX Jornada anual

XIX Jornada anual

L’acte, que enguany ha acollit la Fundació Les Vetes, ha comptat amb la participació de la Sra. Helga Nuell (directora dels Serveis Territorials del Departament de Drets Socials a Girona) i de la Sra. Cristina Alarcón (regidora d’Atenció a la gent gran de l’Ajuntament de Salt), i ha reunit a més de seixanta professionals de residències, centres de dia i serveis d’atenció a la gent gran d’arreu de Catalunya.

La jornada anual ha esdevingut un espai que exemplifica la visió de la FEATE i el seu model d’atenció a l’envelliment sense ànim de lucre, de proximitat, saludable i de desenvolupament sostenible; incidint positivament en la societat amb un esperit d’innovació, protecció, cooperació i transformació social.

La diada ha estat significativa per presentar el projecte d’Equipaments saludables i sostenibles, que proposa un model per als centres d’atenció a l’envelliment basats en vuit eixos estratègics i que ha estat recentment reconegut per l’Ajuntament de Barcelona com una bona idea per canviar el món. Així com la reflexió de la incidència política com a element transformador del sector, que ha reivindicat el treball en xarxa i la necessitat de crear aliances.

Podeu reviure la XIX Jornada anual accedint als vídeos: