Federació d'Entitats d'Assistència a la Tercera Edat

Jornada “Deixem de parlar de l’ACP?”

JORNADA DEIXEM DE PARLAR DE L’ACP? DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA

Aquest 26 de gener ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona la Jornada “Deixem de parlar de l’ACP? De la teoria a la pràctica”, organitzada conjuntament per FEATE i la Fundació Alzheimer Catalunya, a l’objecte de presentar els primers resultats del procés de canvi de paradigma que han protagonitzat 9 entitats de la Federació en relació al procés d’atenció centrada en la persona.

El títol “Deixem de parlar de l’ACP? De la Teoria a la pràctica” va emmarcar el desenvolupament i les intervencions de la Jornada, durant la qual es va evidenciar que l’atenció centrada en la persona és una realitat, que forma part del dia a dia de les entitats, que no te aturador i que constitueix la base del compromís amb els residents i usuaris dels serveis. Tal i com assenyalava la presidenta de FEATE durant la seva intervenció “volem anunciar que hem passat als fets, que continuarem formant-nos, com no pot ser d’altra manera, però que l’èmfasi està en l’actuació, en observar els canvis i en aprendre de l’experiència”.

Els tècnics d’Alzheimer Catalunya, Elena Fernández, Josep Vila i Rosa Garriga, equip que ha donat suport a les 9 entitats durant el procés d’implantació que ha durat 18 mesos, varen ser els responsables de presentar en què ha consistit el projecte i dels resultats obtinguts.

L’impacte que ha tingut en cadascuna de les entitats va fer-se palès tant en “la taula dels aprenentatges”, composada per un membre de cadascun dels equips promotors, durant la qual van mantenir una conversa on destacaven els aspectes de millora, les dificultats, els moments de crisi i de transformació i els resultats obtinguts, com en la presentació posterior dels vídeos i imatges facilitats per cadascuna de les entitats participants del projecte.

Vàrem comptar amb la intervenció del Sr. Juan Ramon Ruiz i Nogueras, Director General de Protecció Social i la Sra. Roser Galí, Directora General de Famílies, en la inauguració i cloenda de l’acte respectivament i amb la presència de representants dels col·legis professionals d’infermers i infermeres, d’educadors i educadores socials, de psicologia i de terapeutes ocupacions, així com del Coordinador i altres membres del Servei d’Inspecció del Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat. També hi havia representants de la Confederació i de la Taula d’Entitats del III Sector.

Podem concloure que la Jornada ha estat un èxit tant pel que fa al nombre de persones que han participat de la mateixa (prop de 250) com pel que fa a la qualitat de les intervencions, del que es va compartir, dels resultats presentats i de la satisfacció dels assistents.

Com a novetat vàrem comptar amb la participació de la Sra. Maria Calvet que amb les seves il·lustracions va destacar les idees claus que anaven sorgint en les intervencions. Aquest treball el compartim amb tots vosaltres en aquesta mateixa pàgina.